Bagage

Hur mycket bagage får jag ta med mig?

Handbagage

Endast ett litet handbagage (t ex en handväska eller portfölj) som väger max 8 Kg och är max 40 x 35 x 20 cm tillåts i kabinen. Det är viktigt för Din och andras säkerhet och komfort att ditt handbagage inte är för stort.

Handbagaget skall rymmas under flygstolen framför Dig.

Incheckat bagage

Högsta tillåtna bagagevikt på incheckat bagage är max 20 kg bagage/person.

.

Säkerhetskontrollen

Efter Du har checkat in så går Du till säkerhetskontrollen.

  • Passagerare ska visa upp sin plastpåse med vätskor vid säkerhetskontrollen.
  • Jackor och andra ytterkläder ska tas av vid säkerhetskontrollen.
  • Bärbara datorer och annan stor elektronisk utrustning ska tas upp ur väskor och visas vid säkerhetskontrollen.

Liksom tidigare får ej vassa föremål medtagas genom säkerhetskontrollen.

Följande får du ta med

Vätska, gelé och spray som får tas med i handbagaget begränsas till behållare som rymmer max 100 ml (1 dl). Behållarna (flaskor, burkar, tuber osv) ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd. Plastpåsen ska dessutom vara återförslutningsbar. Det är tillåtet att medföra en (1st) en-liters plastpåse per varje passagerare som har biljett/boardingkort.

Vad avses med vätska?

Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare. Exempel på detta är vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, sprayer och annat med liknande konsistens.

Undantag från vätskeregeln

  • Mediciner
  • Barnmat
  • Mat och vätska som ingår i särskild diet.

För en fullständig lista, läs mer på Transportstyrelsens hemsida

Barnvagn

Vid resa med barn kan barnvagn medföras utan extra kostnad.

Vapen

Skicka en förfrågan på kundcenter@flygbra.se om det är möjligt att få med vapen på önskad flight. Vapen tas endast emot då flygbolaget har gett OK för det.

OBS!

Det är inte tillåtet att medföra vassa och skarpa föremål i handbagaget, det kan tex vara saxar, nagelfilar, knivar och verktyg. Har Du sådant med dig så lägg detta i ditt incheckade bagage.

Sedan den 6 november 2006 gäller nya regler inom EU (även Norge, Island och Schweiz) för säkerhetskontroll vid flygning. Bland annat begränsas mängden vätska man får ha med i handbagaget.

De nya reglerna gäller för alla flygningar från svenska flygplatser, dvs. både inrikes och utrikes (inkl till destinationer utanför EU).

Incheckat bagage påverkas inte av de nya begränsningarna.

Mängden vätska som får tas med i handbagaget begränsas till max 100 ml (1 dl) per behållare. Man får ta med flera behållare (flaskor, burkar osv) med 100 ml i varje behållare, men inte fler än vad som får plats i en 1-literspåse, som är återförslutningsbar.

Max en 1-literspåse per passagerare.

Extra bagage

Har du med dig fler kollin än vad som ingår i din biljett behöver du köpa till extra bagage. Det gör du genom något av följande:

  • I samband med din bokning på flygbra.se (200 kr/väska/resväg bokas senast 3 timmar innan avresa)
  • Ring till Kundcenter (200 kr/väska/resväg bokas senast 3 timmar innan avresa inom Kundcenters öppettider)
  • Via din resebyrå (200 kr/väska/resväg bokas senast 3 timmar innan avresa inom resebyråns öppettider)
  • På flygplatsen i samband med avresa (425 kr/väska/resväg)

Observera att samtliga BRA Service Centers är kontantfria.

Dock kan BRA aldrig garantera att bagaget kan levereras med det flygplan du själv reser med. Detta på grund av att det eventuellt kan vara mycket bagage ombord.

Vid upptäckt av skadat bagage skall passagerare meddela BRA kundtjänst ( telefon: 0520-825 00 ) omgående efter upptäckt. Om passageraren inte upptäcker skadorna förrän denna exempelvis har nått sin bostad, har passageraren fortfarande rätt att reklamera skadan så länge detta görs omgående efter upptäckt och senast inom sju dagar från mottagandet av bagaget.

Otillåtna artiklar

Av säkerhetsskäl får nedanstående artiklar inte medföras i passagerares bagage